Francis Hoogland (Zutphen, 1960) studeert in 1988 af – in de richting grafiek- aan de Hogeschool voor de Kunsten “Constantijn Huygens” te Kampen. Al snel wordt haar werk ontdekt door verzamelaars en artotheken –voor zowel bedrijven als particulieren. Zij exposeerde op prestigieuze tentoonstellingen als Holland Art Fair Gallery Art Show en Grafiek Nu en is te zien in spraakmakende galeries verspreid in Nederland. In 1997 won zij de bronzen penning van de stad Delden.

In de jaren 10 vond er door  grote bezuinigingen op cultuur een kaalslag plaats in het culturele veld. Haar carrière als kunstenaar heeft ze toen op een laag pitje gezet en werkte vervolgens aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ. Maar met kunst maken is zij nooit gestopt.

De lancering van haar website in 2024 biedt een goed overzicht van haar  loopbaan als kunstenaar, van haar afstuderen tot aan nu.

Naast autonome kunst is ze ook actief als theatervormgever, zoals bij muziektheater Dwars, waar zij gedurende een aantal seizoenen verantwoordelijk was het gehele vormconcept.

Francis woont en werkt in Arnhem.

Quotes

‘Grafiek, of beter gezegd de boardsnede is mijn specialiteit. Ook al geven mijn onderwerpen zich niet in een oogopslag prijs, toch heeft mijn werk een uitgesproken signatuur.’  ‘Zwarte rafelige contouren accentueren de vormen die door kleur bestaan. Een kleurengamma met een eigen intensiteit, van het groengeel van een lenteblad tot de geurende kleur van bruine aarde. Het lijken dode dingen, die in hun levensdrift nog even nagloeien; een afdruk, een nalatenschap: hier was ik…….’

‘Uit het vormenspel met kleuren ontstaan koppen, portretten, maskers, totems of Landschappelijke elementen. Kleur is vorm. Vorm is inhoud. De inhoud ontstaat bij de maker en vervolgens bij de toeschouwer. De titels bieden slechts een aansporing tot  het kijken. De toeschouwer staat altijd in zijn recht: wat hij/zij/het ziet is waar!’

Scroll naar boven